Történetünk Galéria Érdekességek Blog Programok Partnereink Kapcsolat

     


Napló
2023. 01. 23. 22:27

Kávé, Dr. Rangan Chatterjee beszélget Howard Schubinerrel a krónikus fájdalom megszüntetéséről gyógyszerek nélkül

Ez egy elég hosszú beszélgetés, amit két részletben hallgattunk meg.
A test mindig meggyógyítja magát, tehát a legtöbb esetben nem indokolja semmi a krónikus fájdalmat, ezért amikor egyre magasabb adag fájdalomcsillapítókkal próbálják elnyomni a fájdalmat, nem működik. Ezért amikor nem találnak rá kézzelfogható magyarázatot, elküldik az embereket azzal, hogy ez csak a fejében van, ami azt sugallja, hogy ez nincs, vagy ez az ő hibája. A tény azonban az, hogy ezek a fájdalmak valósak még akkor is, ha ez az agynak egy hibás visszacsatolása. Mert az, hogy mikor és milyen fájdalmat érzünk, tényleg az agyban dől el, de ezek a fájdalmak nemcsak fizikai behatás miatt jöhetnek létre, hanem lehetnek lelki okai is, ami ugyanúgy okozhat fizikai tüneteket, fájdalmakat.

Két esetet mesélt el, aminek tanúja volt.

Az egyik esetben egy ember egyedül fát vágott kint az erdőben, és valahogy egy szálka mélyen befúródott a körme alá. Az agya úgy döntött, hogy nem küld fájdalomjelet, hogy minél hamarabb el tudja vinni magát a kórházba a kocsijával.
A másik egy építkezésen dolgozott, megcsúszott és belelépett egy szögbe, ami teljesen átment a cipőjén is úgy, hogy a hegyét látni lehetett a cipő orrán. Az illető iszonyatos fájdalmat érzett, elájult, mentő vitte a kórházba. Amikor levettek a cipőjét, kiderült, hogy nem sérült meg a lába, mert a szög a két lábujj között hatolt be.
De amikor ez történt, az agy úgy döntött, hogy fájdalomjelet küld, ami teljesen valóságos volt, noha nem történt sérülés.

Ő is írt könyvet erről, de ezt is ajánlotta:
„Hogyan készülnek az érzelmek – Az agy titkos élete”, szerző: Lisa Feldman Barrett
Aki tudja, hallgassa meg a beszélgetést, érdemes.

Archívum